Pojdi na glavno vsebino

Državno prvenstvo v športnem plezanju
27. - 28. nov. 2021

S kajtom in smučmi čez zasneženo pokrajino v nedeljo ob 17.00

1. december 2016

V nedeljo ob 17.00 se bo športna dvorana Zlato polje spremenila v kinodvorano. Pred napetim finalom na balvanu nas bo ohladil Jerome Josserand, ki si je zadal, da bo v enem samem dnevu le s kajto in smučmi prečkal Islandijo.

Potovati z močjo vetra. Od začetkov civilizacije pa do danes ljudje uporabljamo moč vetra za potovanje. Danes veter večinoma uporabljamo za energijo, pa vendar se nikoli prej ismo razvili tako učinkovitih in izpopolnjenih sredstev. Eno izmed the sredstev je »kite«.

Eden izmed najboljših kajterjev na snegu je tudi Jerome Josserand iz La Gravea majhne vasice tik pod prelazom Col de Lautaret. Jerome je eden od pionirjev snežnega kajta in lastnik svetovnega rekorda v letenju s kajtom v daljino (450m).

Jeroma je ob obisku Islandija popolnoma prevzela z naravnimi lepotami in fantastičnimi pogoji za kajtanje. Odločil se je, da se vrne in prekajta Islandijo od severa pa vse do juga. Tako se je marca 2011 Jerome odpravil na izziv svojega življenja, da bi prečil Islandijo, ki po dolžini meri več kot 200 kilometrov. Da bi bila mera polna, si je zadal, da bo z izzivom opravil v enem samem dnevu. Največji strah in trepet je predstavljal močan veter in spremenljivi vremenski pogoji, saj veter lahko doseže tudi do 150km/h ali več, temperatura pa pogosto pade krepko pod ničlo, tudi do -30 stopinj Celzija.

Vprašanje je torej, ali mu je uspelo v divjih sslandskih razmerah uresničiti svoje sanje?

 

Film je režiral žal že preminuli režiser Jure Breceljnik (1974-2015), sicer tudi mož odlične slovenske plezalke Natalije Gros. Ob tem še nekaj besed o njegovem filmskem opusu.

Fotograf in režiser Jure Breceljnik je bil avtor večkrat nagrajenih kratkih in dokumentarnih filmov, ki jih je od leta 2009 ustvarjal pod okriljem svoje produkcijske hiše Film IT. Leta 2009 je posnel dokumentarni film o vrhunski športni plezalki in pozneje tudi svoji življenjski sopotnici Nataliji Gros z naslovom Chalk & Chocolate (Magnezij in Čokolada). Leta 2012 je dokončal svoj prvi celovečerni dokumentarni film, zgodbo o izjemnem francoskem hendikepiranem plezalcu Philippu Ribieru, z naslovom Wild one (Divji). Vmes je Breceljnik posnel in produciral še dokumentarne filme New dimension (Nova dimenzija, 2011), Black & White Heaven (Črno-bela nebesa, 2010), Ratrakistov dnevnik (RTV, 2010), Ko črte govorijo (RTV, 2011) ter dokumentarni portret briških vinarjev Terra Magica. Tik pred koncem montaže pa je bilo tudi njegovo predzadnje delo Crossing Iceland (Prečkanje Islandije, 2016), ki je bilo premierno prikazano 12. septembra 2016 v Kinodvoru. Žal Jure ni uspel dokončati še enih filmskih sanj, dokumentarnega filma o zadnjih ledenih lovcih na vzhodni Grenlandiji, kamor se je po snemanju lani tako zelo želel vrniti. Vendar zvesta ekipa produkcijske hiše Film IT nadaljuje njegovo delo, s poslanstvom posneti zgodbo z naslovom Zadnji ledeni lovci (The last Ice hunters) – tako Juretu v čast kot v spomin na njegovo neustavljivo strast in ljubezen do fotografije in gibljivih slik.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se